Gece Körlüğü
TAVUK KARASI (GECE KÖRLÜĞÜ)
RETİNİTİS PİGMENTOSA
Baktığımız cismingörüntüsü, gözün önündeki değişik tabakalardan geçerek, arkadaki retinada (ağ tabaka) belirli alıcılar tarafından algılanır ve beynin anlayacağı uyarılara döndürülerek iletilir. Tavukkarasında retinanın fotoreseptör ( yani bir cins fotoğraf algılayıcısı olan basil ve koni ) adını verdiğimiz dokuları ve retinanın pigment tabakası etkilenir. Koniler renkli görüntüyü, basil dediğimiz hücreler ise siyah/beyaz tonlarındaki gece görüntüsünü sağlar.
Tavukkarasının belirtileri alaca karanlıkta görme bozukluğu ile başlar. Giderek gece görmesi de bozulur. Görme alanı dediğimiz görüş açısı daralır (bakınız: Görme Alanı sayfasında Retina Dejeneresansları) ve ilerleyen devrelerde hasta bir delikten görür. Gözlükle bu görüntü düzeltilemez. Yalnız hastanın ayrıca miyop, hipermetrop, astigmat gibi kırılma kusuru var ise bunlar düzeltilince görmesi biraz artabilir.
Tavukkarası nasıl teşhis edilir?
Tavukkarası tanısı başlangıçta ancak göz dibi muayenesi ile anlaşılır. Göz doktoru bu muayenede retina tabakasının pigment bozukluklarına karşı göz dibinde siyah birikintiler gördüğü anda hastalık teşhis edilmiştir. Ayrıca ilerleyen safhalarda hasta alacakaranlıkta iyi göremediğinin, yürürken veya karşıya geçerken yanına kadar gelen arabayı görmediğini söylemesi teşhiste önem taşır.
Tavukkarasının tedavisi var mı?
Tıbbın bugünkü olanakları ile tavukkarasının bugün tedavisi yoktur. Buna karşılık körlüğü geciktirmek için vitamin A veya Omega 3 önerilebilir.
Tavukkarası için ameliyat yapılır mı?
Hayır
Videolarım sayfasından Tavuk Karası / Gece Körlüğü / Retinitis Pigmentosa hakkındaki 2 kısa videoyu izleyebilirsiniz.